Tietoa kylästä

Hakojärvi ennen ja nyt

Hakojärvi on hallinnollisesti ja taloudellisesti osa Etelä-Pohjanmaata, Keski-Suomen ja Hämeen kainalossa, Lakeuden ja Suomenselän rajamailla, Töysän kunnassa. Kylää asuttavat eteläpohjalaiset hämäläisin ja keskisuomalaisin vivahtein. Takamaiden kylä on joutunut kautta aikojen toimimaan itse saadakseen saman minkä rintamailla asuvat ovat saaneet luonnostaan. Milloin on jouduttu matkojen takaa rakentamaan talkoilla alavirralle kirkkoja, siltoja, milloin raivattu teitä, varustettu sotajoukkoja. Harvemmin liike on ollut toisinpäin. Hakojärven väki on siksi luonnostaan kasvanut omaehtoiseksi. Niinpä kylän 200-vuotinen historia on ollut jatkuvaa nousua.

Nuorisoseurantalo oli aikanaan komein kylän kolmesta kokoontumistilasta.

Viime sukupolven aikana on tapahtunut merkittävin muutos sitten 1800-luvun lopun jälkeen: on siirrytty omavaraistalouteen perustuvasta maataloudesta tuotantojen ja palvelujen aikaan. Hakojärvi on tänään monimuotoisesti toimeentulonsa hankkivien talouksien kylä.

Hakojärven vahvuus on kylän elämän laatu ja kyläläisten suvaitsevaisuus: jokaiselle kyläläiselle on omaa tilaa, uusi asukas on tervetullut kylään. Hakojärvellä on aina toimittu edistyksen eturivissä. Vuosisata sitten perustettiin monia aatteellisia yhdistyksiä: Nuorisoseura ja Raittiusyhdistys toimitaloineen, urheiluseura, Maamiesseura. Työväestö perusti Työväenyhdistyksen ja -talon. Ajan myötä järjestöjen tavoitteet eriytyivät. Toimijoiden vähetessä ja vanhetessa havaittiin seurojen yhdistymistarve. Perustettiin kylätoimikunta ja se rekisteröitiin nimellä Hakojärven Kyläyhdistys. Tämäkin aikaansaatiin aivan eturintamassa koko maassa.

Kun useimmissa kylissä valitettiin julkisen tuen niukkenemista, Hakojärvellä oli jo totuttu tekemään itse; uimaranta ja kylätupa Jouttila 1980-luvun alussa, pallokenttä, kylätalo 1990-luvulla ja paljon muuta. Kylätoiminnan perustarkoitus on koota kyläläiset toimimaan yhdessä. Jokaiselle tulee antaa mahdollisuus toimia ja tuntea viihtyvänsä. Kylätoiminta on usein jumiutunut vanhoihin kaavoihin. Hakojärvellä on ymmärretty, että aika muuttuu ja muutos tuo uusia haasteita ja tarpeita.

Uusi koulua ja kylää palveleva kylätalo valmistui talkoovoimin v. 1996.

Kylä nyt