ETUSIVU TIETOA KYLÄSTÄ PALVELUT YRITYKSET KUVAGALLERIA OTA YHTEYTTÄJouttilan historia

Jouttilanmökki sijaitsee Hakojärvellä, Alavudella ent. Töysän kunnassa, Etelä-Pohjanmaalla; lähellä palveluita, mutta luonnonrauhassa, jossa voit nähdä vaikka majavan. Mökki on rakennettu v. 1984 ja sillä on pitkä historia. Puucee on pihan perällä ja luksus puuttuu, mutta idyllinen miljöö korvaa nämä puutteet. Erillisen napposaunan löylyt ovat omaa luokkaansa ja pihapiiri on lapsille turvallinen. Lähellä ei ole muita mökkejä.

Jouttilan lyhyt historia

Jouttilan paikalla oli kauan sitten kylän talonpoikien rakentama ja ylläpitämä mylly, Jouttimylly. Maastosta voi enää vain arvailla, missä mylly aikanaan sijaitsi. Nykyiseen Jouttilaan vievää tietä kutsuttiin myllytieksi. Nuorison mielestä mylly ympäristöineen oli tunnelmallinen kokoontumispaikka, josta myös valokuvaajat pitivät.

Vuosikymmenet paikka oli maa- ja metsätalouskäytössä sekä joutomaana, kunnes kyläyhdistys vuokrasi alueen ja rakensi paikalle aluksi mökin, Jouttilan, kylän asukkaiden virkistyspaikaksi. Tämä tapahtui v. 1984. Rakennuksen hirret ovat peräisin Töysän kunnan ensimmäisiin lukeutuvasta Leskisen kaupasta, joka toimi kirkonkylällä. Jaakko Vilho Leskinen aloitti kauppaliikkeen v. 1897.

Takkihirret, jotka nyt koristavat Jouttilan tupaa, notkuivat sata vuotta sitten saappaista, rängistä ja muusta kauppatavararasta. v. 1992 pihapiiriin urakoitiin talkoovoimin erillinen saunarakennus terasseineen. Muutamaa vuotta myöhemmin valmistui grillikatos. Kesällä 2004 Jouttila liitettiin kunnalliseen vesijohtoon. Alkuajoistaan lähtien Jouttilan vaatimattoman rauhallinen ja idyllinen miljöö on houkutellut vieraita oman kylän lisäksi myös kauempaa. Jouttila on saanut kunnian olla lukuisten hää- ja syntymäpäiväjuhlien ympäristönä. Kesälle 2005 mökin varustus parani keittiöremontin myötä. Lisää majoitustilaa saatiin, kun pihapiiriin valmistui pohjalaistyylinen luttiaita.

Jouttimylly

Vaikka Jouttimyllyn ympäristö oli suosittu ympäristö valokuvaukselle, ainuttakaan valokuvaa, jossa itse mylly näkyisi ei ole enää tallella. Oheinen A. Mäenpään akvarelli on harvoja säästyneitä kuvauksia kohteesta.

Jouttimylly oli suosittu valokuvaajien ja valokuvattavien keskuudessa. Se toimi myös nuorison kokoontumispaikkana. Iltajunan saapuminen asemalle oli nuorisolle merkki siirtymiseksi jouttimyllylle tunnelmoimaan.